Bra borstar: De bästa sätten att applicera mascara

En perfekt mascara går förstås hand i hand med en perfekt applikator. Att välja rätt mascara kan vara svårt för oss alla. I den här artikeln går vi igenom de bästa och mest annorlunda borstarna att hålla utkik efter. Mer kunskap kan förhoppningsvis göra att valet blir lite lättare!

Nylon eller silikon? Vanlig form eller en speciell? Korta eller långa hår? Alla mascaraborstar tas fram med ett särskilt syfte i åtanke. Vissa applikatorer ska förlänga fransarna och ge dem volym, medan andra ska underlätta applicering av svåråtkomliga ögonfransar. Andra applikatorer är flerfunktionella och flexibla. De kan till exempel anpassas efter ögonfransarnas längd, vilket gör att man kan täcka både de långa och de korta fransarna utan krångel. Med andra ord gör en perfekt borste att du också får en perfekt sminkning!

Ta reda på vilka olika mascaraborstar du kan välja mellan. Detta kommer vara viktigt när du ska välja själva mascaran. Till att börja med finns det två viktiga uppdelningar:

  • silikonborstar som är mer elastiska
  • nylonborstar som är den vanligaste sorten

Det finns förstås fler viktiga faktorer än borstens material. Till exempel spelar formen en stor roll. Vår erfarenhet säger att de enkla metoderna oftast är de bästa!

Klassisk mascaraborste

Den här sortens applikator medföljer de flesta sorters mascara. Storleken anses optimal, eftersom den varken är för stor eller för tunn. Den kan anpassa sig efter allasorters ögonformer. För det mesta smalnar den av mot toppen, vilket gör att den är lätt att använda i ögonvrårna. Den klassiska och enkla borsten fungerar på såväl korta som långa, tunna som tjocka, ögonfransar. Den förbättrar, förlänger, separerar och ger volym.

Asymmetrisk mascaraborste

Den här sortens borste finns i flera former: avsmalnande eller spiralformad med smal spets är bara några exempel. En asymmetrisk borste syftar alltid till att underlätta applicering på fransar med olika längd, även de som är lite mer svåråtkomliga. Tyvärr fungerar formen inte alltid bra, för det krävs en viss erfarenhet för att applicera mascara. Om borsten inte rengörs ofta kan den dessutom samla på sig mascararester, vilket gör att ögonfransarna klumpar ihop sig.

Kurvad mascaraborste

En relativt ovanlig mascaraborste är de som är kurvade. Dessa är oftast gjorda i silikon, eftersom nylon är svårare att arbeta med. Den här sortens borste är perfekt för naturligt långa och bångstyriga ögonfransar. Kortare ögonfransar är däremot svårare att fånga upp med kurvade borstar. När du väljer en mascara med kurvad borste bör du kontrollera att borstens form passar just dina ögon.

Kamformad mascaraborste

Mascaratillverkare väljer inte alltid en traditionell metod när det gäller applikatorn. Vissa produkter har till exempel en kam istället för en borste. Hårstråna placeras alltså bara på ena sidan, vilket ska främja separering av ögonfransarna och underlätta applicering av mascara. I många fall gör dock den kamformade borsten att mascaran klumpar sig på fransarna, så man kan säga att det kräver en viss erfarenhet. Andra borstar som kan ge ett konstigt utseende är rundade borstar eller bubbelborstar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*