Mascarafrågor: Hur man väljer den bästa

Mascara är en magisk skönhetsprodukt. Den behöver inte ens kombineras med andra produkter! Mascara ger dig en fräsch och utvilad look med en magisk glöd. Det finns dock ett par saker du behöver fundera på: vad vet vi om mascara? Hur väljer man den bästa? Kan den förstöra fransarna? I den här artikeln hittar du svaren på det och mycket mer!

1. Hur väljer man rätt mascara?

Det här är den vanligaste frågan som många kvinnor funderar på. Vi hör den ständigt i butiker och på olika bloggar: ”vilken mascara rekommenderar ni?”

En mascara av bra kvalitet bör uppfylla flera kriterier:

Den ska ha en bra borste, helst av silikon, som inte är för stor. Borsten ska ha en välformad smal spets. Borststråna ska inte vara glesa, då detta gör att mascaran klumpar sig. En ordentlig borste är halva lösningen! De bästa borstarna är de som separerar ögonfransarna på ett fint sätt och som förbättrar deras volym.

2. Hur tvättar man bort mascara naturligt?

Vatten är inte tillräckligt, men om du inte har tillgång till sminkborttagningsmedel finns det flera naturliga metoder. Du kan använda naturell yoghurt, varm mjölk eller naturlig olja (jojobaolja, arganolja, kokosolja eller shea). Applicera produkten på fransarna och ögonlocken, tryck en bomullsrondell mot ögonlocket, och vänta lite innan du gnider bort mascaran. Upprepa detta tills bomullsrondellen är ren.

3. Varför fläckar mascara sig?

Har du köpt en mascara av god kvalitet och blivit förvånad över att den fläckar sig, eller att effekten inte varar länge? Felet kanske ligger i ingredienserna. För många oljor bildar en oljig konsistens, vilket gör att molekylerna inte fäster vid fransarna tillräckligt länge. Det gör att mascaran rinner av fransarna och bildar fläckar. I många fall är felet vårt eget, eftersom vi inte är noga när vi köper ansiktsprodukter som olja, återfuktande produkter eller serum. Mascaran blandas nämligen med produkten och gör att hållbarheten försämras. Talg kan också orsaka skada (särskilt om du har oljig hy). Förutom kladd kan en felaktig blandning leda till fläckar på ögonlock, kinder och andra ytor.

4. När ska man byta ut en mascara?

Svaret är självklart: när den är för gammal. Men hur vet man när den är för gammal? Jo, till att börja med blir den torrare. Detta beror på att vätskan i den torkar ut. Borsten fångar upp mindre och mindre mascara, och fransarna blir klumpiga. Om du märker att konsistensen har förändrats och att det blivit svårare att sminka sig är det dags att ta farväl av mascaran och köpa en ny.

5. Skadar mascara ögonfransarna?

Mascara innehåller syntetiska, kontroversiella ingredienser som kan torka ut och skada ögonfransarna. För stor belastning och djup penetration kan göra att ögonfransarna faller av. Därför bör du satsa på en mascara med naturliga, vårdande ingredienser av god kvalitet.

Absorberingsförmågan är en viktig egenskap när vi pratar om ögonfransar. Ju bättre ingredienser mascaran innehåller, desto bättre kommer dina ögonfransar att må.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*