Ögonsmink: Tips och trick för långa ögonfransar

Hur gör man ögonfransarna långa, tjocka, fylliga, och samtidigt ger dem en fin färg och separerar dem på ett bra sätt? Finns det några trick för att förlänga fransarna med hjälp av smink? Hur väljer man en mascara som ger ett spektakulärt resultat? Spana in make up-artisters och bloggares hemligheter, och lär dig få snygga och långa ögonfransar!

Ögonfransar: Tips och trick

Mascara för längre ögonfransar

För att få långa ögonfransar kan du göra det som alla make up-artister gillar att göra: börja från grunden! Innan du applicerar mascara kan du applicera en primer (en färglös eller vit mascara). Primern fäster vid de små håren och bildar en perfekt grund för själva mascaran. Detta gör att fransarna blir både längre och fylligare. Var noga med att välja rätt primer! Den ska inte klibba ihop fransarna eller lägga sig ojämnt, eftersom detta ger ett fult resultat i form av så kallade ”spindelben” – tunna och glesa ögonfransar.

Ett bra alternativ till primer är löst puder. Applicera det varsamt på ögonfransarna innan du lägger på mascara (men blunda noga, så att pudret inte letar sig in i ögonen och orsakar irritation). Tillsammans med mascaran blir ögonfransarna längre och tjockare.

Hur undviker man klumpar?

Om mascaran har fel konsistens eller borsten har för glesa hår kan ögonfransarna klibba ihop. Tyvärr kan även för täta borsthår ge samma resultat. För att förhindra klumpar och ihopklibbade fransar måste borsten alltså ha fylliga, flexibla strån som kan separera fransarna. Du kan även använda en särskild borste för att kamma fransarna direkt efter att du har applicerat mascaran, innan den har hunnit torka.

Mascara på underfransarna

De små håren på de nedre ögonlocken kan vara besvärliga. De växer nära huden och man kan knappt borsta dem utan att kladda. Ett trick du kan använda är make up-artisternas hemlighet: att vinkla borsten uppåt och måla fransarna med spetsen. Du kan även använda ett särskilt skydd (köp dem på apotek eller gör ett eget av en bit kartong). Lägg skyddet mellan fransarna och huden. På så sätt kan du snabbt och enkelt applicera mascara utan att oroa dig, eftersom alla fläckar hamnar på skyddet.

Bloggare och influencers använder även ett annat trick: en helt vanlig tesked. Om man lägger den under ögonfransarna fungerar den likadant som skyddet, nämligen tar emot alla fläckar så att huden inte blir missfärgad.

En bra metod är att sminka sig ”i sicksack.” Håll borste horisontellt och rör den försiktigt mellan höger och vänster, uppåt (om du sminka de övre fransarna) eller neråt (om du sminkar de undre). På så sätt blir fransarna jämna och ögonlocket förbli rent och fint.

Välj den bästa mascaraborsten

Innan du köper något måste du komma ihåg en gemensam regel: inte ens den bästa borsten ger rätt resultat om du inte tvättar den ordentligt. En rengöring i varmt vatten och skonsam tvål (helst hypoallergen och doftfri) är bäst. Det räcker om du gör det varannan vecka. På så sätt slipper du fasttorkat smink i borsten. En ren och fräsch borste är det bästa sättet att sminka sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*