Vad innehåller mascara?

De allra flesta kvinnor använder mascara regelbundet. Syftet är förstås att få vackra ögonfransar, men detaljerna kan se annorlunda ut. Vissa drömmer om fylliga fransar, vissa om längre, medan andra drömmer om att böja dem snyggt. Eftersom mascara appliceras så nära ögonen kan sminket i värsta fall skada vår syn. Risken blir större om man somnar med sminket på, eller om man inte tar bort det på ett noggrant och skonsamt sätt. Det är viktigt att man väljer en bra mascara, och genast slutar använda den specifika produkten om allergiska reaktioner eller andra problem uppstår. Vilka ingredienser innehåller mascara egentligen? Vårdar de eller skadar de, och vad kan vi använda istället?

Vad innehåller mascara?

I de flesta fall består mascara av vax från olika växter, till exempel karnaubavax eller bivax. Dessa förbättrar mascarans fäste och bidrar till att skapa fylliga fransar. Mascara innehåller också oraffinerad olja som solrosolja eller ricinolja. Dessa vårdar fransarna och stimulerar deras tillväxt. Eftersom vi föredrar ämnen som underlättar applicering ska en mascara helst inte innehålla silikon. Om du ändå väljer en produkt med silikon är det viktigt att tvätta bort mascaran ordentligt på kvällen, annars finns det en risk att du drabbas av akne. Mascara kan också innehålla polymer, som främjar ögonfransarnas elasticitet och bidrar till att de ser längre ut.

Vilka skadliga ingredienser innehåller mascara?

Vissa kvinnor rapporterar ett visst obehag vid användning av mascara, till exempel rinniga ögon eller en stickande känsla. Detta kan vara ett tecken på att mascaran har passerat sitt bäst före-datum. Även om datumet inte har passerat kan kosmetikan ändå ha blivit dålig, till exempel för att den använts för länge och bakterierna har förökat sig. Detta kan leda till en infektion som känns obehaglig. En annan anledning kan vara dåliga ingredienser. Försök undvika dessa skadliga ingredienser:

Aluminiumpuder

Detta ämne förser skönhetsprodukterna med en speciell färg, men tyvärr kan användning av den leda till skador i nervsystemet. Aluminiumpuder täpper nämligen till porerna och tränger igenom huden. När den samlas under huden irriteras immunförsvaret, vilket i sin tur kan orsaka skador. Aluminium finns både i mascara och i deodorant, så var noga när du läser innehållsförteckningen.

Parabener

Detta är ett effektivt men skadligt konserveringsmedel. Målet är att hindra bakterier från att föröka sig, särskilt i mascara. Förpackningen är nämligen en perfekt grogrund för just bakterier. Tyvärr kan en stor mängd parabener även påverka hormonerna och orsaka cancer.

Propylenglykol

Denna lösning bildar en grund för andra ämnen i en viss kosmetisk produkt. Den kan också orsaka allergiska reaktioner, till exempel en stickande känsla i ögonen och huden runtomkring. Propylenglykol finns i mascara, tandkräm, munskölj och andra hygienartiklar.

Retinylacetat

Detta är ett derivat från vitamin A, som har en skadlig och direkt effekt på cellerna. Med andra ord kan detta ämne orsaka mutation. Därför vill många läkare inte skriva ut medicin som innehåller retinylacetat, särskilt inte till gravida kvinnor.

Vilka vårdande ingredienser innehåller mascara?

Många kvinnor vägrar gå hemifrån utan ett lager mascara. Fransar som inte är tillräckligt fylliga kan få dig att se trött och uttryckslös ut. En mascara av god kvalitet ger fransarna en fräschare färg och volym. Som tur är finns det mascara som både ger dig ett fint utseende och som vårdar fransarna. Man kan säga att de fungerar som ett balsam. Håll utkik efter mascara som innehåller:

Silke för ögonfransar

Silke är en vanligt förekommande ingrediens i hårbalsam och masker, vilket beror på dess återfuktande funktion. Den kemiska sammansättningen protein (fibroin och sericin) liknar det protein som finns naturligt i vår hud och vårt hår. Silke är fortfarande relativt ovanligt att använda i ögonsmink, men alltfler får upp ögonen för de fantastiska egenskaperna. Till att börja med fyller silke ut det protein som bygger upp ögonfransarna. Dessutom stärker silke själva fransarna. Tack vare ingrediensen blir silke starkare och faller inte av lika lätt. Sericin har en stark förmåga att behålla vatten, vilket gör att fransarna inte heller torkar ut. Fibroin skapar en tunn yta på ögonfransarna som skyddar mot skadliga yttre faktorer.

Silke innebär ytterligare en stor fördel. Tack vare silke kan mascarans pigment täcka varje individuell ögonfrans på ett effektivt sätt som framhäver dem från dess allra vackraste sida.

Arganolja

Arganolja utvinns ur arganträdets frön och används ofta i produkter för hår och ögonfransar. Att regelbundet använda en mascara med arganolja gör ögonfransarna starkare och gör att de inte faller av lika lätt. Detta är viktigt att ha i åtanke, eftersom mascara ofta anses vara orsaken till att man just tappar fransar. En annan fördel är att arganolja innehåller vitamin E, vilket är en antioxidant med föryngrande egenskaper. Vitamin E vårdar och återfuktar fransarnas fibrer och skyddar mot externa skadliga faktorer. Den som har svaga och tunna ögonfransar har alltså all anledning att välja en mascara med arganolja.

Kameliaolja

Kameliaolja utvinns av frön från grönt te och används ofta i produkter för hår, kropp och naglar. I mascara fungerar kameliaolja som en förnyande ingrediens. Oljan innehåller oljesyra samt omega 3 och 6, vilket stärker fransarna och vårdar dem på djupet. Tunna och sköra ögonfransar blir tjockare och mer livliga. Förutom fettsyror innehåller kameliaolja också mineraler som kalcium, kalium, fosfor och vitamin E. Dessa ämnen är mycket viktiga för den som vill ha starka, hälsosamma ögonfransar som dessutom är vackra.

Alternativ till mascara

Kvinnor som inte vill eller kan använda mascara kan med fördel vända sig till hemmagjorda lösningar. Du behöver:

  • äggula
  • koltabletter
  • lavendelolja

Krossa tabletterna till puderform. Blanda sedan ner en äggula och en droppe lavendelolja. Rör om och häll sedan upp blandningen i en ren mascaratub. Ett skum kan bildas när du gör detta, så ha gärna en tandpetare till hands för att underlätta processen.

Din hemmagjorda mascara håller i 3 – 4 veckor, beroende på hur fräsch äggulan du använde var.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*