Vårda ögonfransarna: Tips, trick och smink som alla borde veta

Man säger ofta att ögonen är själens spegel. Om det är sant skapar ögonfransarna själva ramen för ögonen och ansiktet. Om ögonfransar vårdas ordentligt kan de förbättra vårt utseende, humör och vår attityd. Att ta hand om ögonfransar är både lätt och billigt, oavsett om du gör det hemma eller på salong. Allt du behöver är de bästa tipsen, tricken och rekommenderade produkterna.

Produkter för ögonfransarna

Det finns ingen anledning att gå till en dyr sminkbutik. Allt du behöver finns förmodligen redan hemma. Prova något av följande:

  1. Olivolja. Olja har en fantastisk effekt på hårets tillväxt. Samtidigt har det en återfuktande och mjukgörande effekt. Ta ett par droppar på en bomullspinne eller ren mascaraborste, och borsta sedan ögonfransarna med oljan. Gör detta precis som när du använder mascara. Du kan också doppa en bomullsrondell i olivolja och försiktigt trycka den mot ögonlocken. Detta ger såväl ögonfransar som hud ett vackert utseende.
  2. Vitaminer. Dessa förbättrar ögonfransarnas allmäntillstånd. Vitaminbrist kan nämligen leda till sköra hår, avfall, och trasighet. Ta gärna tillskott med vitamin B och D, och kom ihåg de viktiga spårämnena.
  3. Vaselin. Den här metoden har använts för att vårda ögonfransarna sedan länge. Kosmetikan stimulerar tillväxt, återfuktar, förnyar, och ger ett vackert sken. Använd en gammal mascaraborste för att applicera vaselin på ögonfransarna. Gör detta på regelbunden basis, innan du går och lägger dig. Efter en god natts sömn har vaselinet torkat in, vilket gör att du kan applicera din favoritmascara utan problem.
  4. Olja med vitamin E. Detta är ytterligare ett bra sätt att behandla torra ögonlock och ögonfransar som faller av. Rengör ögonlocken innan du börjar. Applicera sedan oljan med en borste innan du lägger dig, en gång i månaden. Efter ett tag blir ögonfransarna starka, glansiga och återfuktade.

Värdefull ricinolja

Det är ingen hemlighet att ricinolja är viktigt för att vårda ögonfransarna. Den stimulerande effekten är ovärderlig. Börja med att använda en skonsam sminkborttagning. Ta sedan din favoritprodukt på en bomullsrondell och tryck den lätt mot ögonlocken. Vänta tills mascaran, ögonskuggan eller din eyeliner börjar lösas upp. Tvätta sedan ögonen med varmt vatten. Nu är du redo för ricinoljan.

Använd en bomullspinne, fingertopparna eller en rengjord mascaraborste. Var noga med att inte få något i ögonen, då detta kan orsaka irritation. Var också noga med att inte ta en för stor mängd. Ricinolja har nämligen en tjock konsistens som kan rinna ner i ögonen och få ögonfransarna att klibba ihop.

Välj mascara av god kvalitet

Mascara är mer än bara kosmetika. Allt fler produkter innehåller aktiva vårdande ingredienser som tar hand om såväl ögonfransar som ögonlocken. Håll utkik efter vitaminer, mineraler och ämnen som främjar tillväxt, tjocklek och fransarnas allmänna skick. Kontrollera också vilken slags effekt mascaran utlovar: längre fransar? Fyllighet? Volym? Separerade ögonfransar? Här är mascarans sammansättning och borste mycket viktiga. Den med långa, fylliga ögonfransar bör använda lätt mascara med en spiralformad borste. Korta och glesa ögonfransar behöver däremot en tjockare mascara med stor borste.

Sammansättningen och borsten är inte det enda vi bör kontrollera när vi väljer mascara. Färgen måste såklart passa med vår naturliga hudfärg, ögonfärg och hårfärg:

  • ljusa blondiner med blå ögon passar ihop med blå, brun eller grafitfärgad mascara
  • brunhåriga tjejer med ljusa ögon och persikofärgad hy kan välja grön, blå och mörkbrun mascara
  • rödhåriga tjejer passar bra i brunt, svart och grönt
  • mörkhåriga tjejer med mörk hy och mörka ögon bör välja marinblått, grafitfärgat eller svart
  • brunetter med ljus hy och blå eller bruna ögon passar bra i brun, grafitfärgad eller svart mascara

Ögonfransbalsam är ett måste!

Om du inte vill använda ricinolja eller liknande kosmetika bör du välja ett balsam. De innehåller oftast vitamin B och E, extrakt från växter, och lindrande samt lugnande ämnen. Balsam stärker ögonfransarna och gör dem fylligare samt vårdar den känsliga huden på våra ögonlock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*