Smått är stort: Varför vi behöver ögonbryn och fransar

Ögonfransarna som växer på våra ögonlock är ofta 6 – 12 mm långa. Fransarna på det övre ögonlocket är längre och finns i ett större antal än på det nedre ögonlocket. Ögonbrynen växer ju på huden ovanför ögonen, men spelar en minst lika stor roll som ögonfransarna. Varför behöver vi dem egentligen?

Varför behöver vi ögonfransar?

Många kvinnor drömmer om långa och fylliga ögonfransar för utseendets skull, men fransarnas huvudsakliga uppgift är faktiskt att skydda ögonen på följande sätt:

Minska luftflödet

Alla däggdjur har fuktiga ögon. Den tunna hinnan skyddar ögonen mot skador, förser dem med vårdande ingredienser, och bryter ljus vilket gör synen skarpare. Tyvärr kan luftflödet göra ögonen lite för fuktiga, vilket innebär att vi blir alltmer känsliga mot skadliga yttre faktorer som sand och damm. Det är här ögonfransarna kommer in i bilden. De skapar ett skydd (om än ett luftigt sådant) som minskar mängden luft som når ögonen. Med andra ord är fransarnas funktion ovärderlig. Enligt vissa forskare är alla ögonfransar, oavsett däggdjurets storlek, en tredjedel av själva ögat.

Fuktbevaring

Ögonfransar hjälper ögonen bevara sin fuktnivå eftersom luftflödet minskas. De hindrar dessutom svett och regn från att nå själva ögonen. Detta är möjligt tack vare ögonfransarnas unika form.

Filtrera solljus

För mycket solljus kan skada ögonen allvarligt. Ögonfransarna kan tyvärr inte filtrera bort allt solljus på samma sätt som exempelvis solglasögon kan göra, men de bidrar åtminstone till att skydda ögonen mot det allra värsta ljuset.

Varna för faror

Ögonfransar fungerar på samma sätt som katters morrhår: de varnar hjärnan om en fara är på väg. Detta bevisas till exempel genom det faktum att vi reflexmässigt blundar varje gång en främmande individ eller sak är på väg att nudda ögonfransarna.

Förutom ögonfransarnas skyddande funktion menar också vissa att de har magiska krafter. Vissa personer brukar önska sig något när en ögonfrans har fallit av och fastnat på kinden. Oavsett om det fungerar eller ej menar personerna att det är värt ett försök. Som tur är har ögonfransarnas skyddande funktion mer förankring i vetenskapliga bevis. Att skydda ett så viktigt organ som ögonen hade inte varit möjligt utan fransarna, hur oansenliga de än ser ut vid en första anblick. Med tanke på deras viktiga uppgift bör vi alltså vara tacksamma för de korta och tunna hårstråna!

Varför behöver vi ögonbryn?

Ögonbryn har samma uppgift som ögonfransar: att skydda ögonen. Detta gäller framför allt skydd mot vatten. Formen gör att vatten som träffar pannan rinner ner längs sidorna istället för att nå ögonen. Det är förstås inte ögonbrynens enda funktion.

Ögonbrynen spelar även en viktig roll när det gäller kommunikation. De speglar våra känslor och har förmågan att uttrycka allt från lycka och förvåning till chock och ilska. Eftersom detta sker omedvetet är det en mycket ärlig och uppriktig metod att visa känslor. Om reaktionen sker spontant är rörelserna i princip alltid symmetriska. Om vi däremot försöker fejka en känsla blir ögonbrynen asymmetriska och ser onaturliga ut.

Fransar, bryn och vårt utseende

Redan för tusentals år sedan upptäckte kvinnor att ögonfransar och ögonbryn påverkar vårt utseende drastiskt. När vi träffar någon tittar vi till exempel personen i ögonen, men det är inte de som påverkar vårt intryck mest. Det är faktorerna som omger dem, nämligen fransar och bryn.

Det är knappast förvånande att långa, fylliga ögonfransar anses vackra. Det är ju därför kvinnor gör allt för att förlänga ögonfransarna och ge dem mer fyllighet. För bästa resultat använder många en ögonfranstång, provar ögonfransförlängningar, eller till och med går till salonger för att göra professionella behandlingar. När det gäller ögonbrynen är det vanligt att forma och fixa dem för att uppnå en form som gör oss så attraktiva som möjligt.

Med tanke på ögonbrynens och ögonfransarnas egentliga funktion blir tanken på vår utseendefixering lite lustig. Detsamma kan man förstås säga om att färga håret eller måla naglarna. Dessa kroppsdelar har nämligen exakt samma funktion: att skydda huvudet och fingertopparna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*